Selasa, November 24

kedudukan vs umur

salam semue... ari nie mak ngah nak cete pe ek.. dari biarkan blog nie berhabuk lebih baik mak ngah membebel... mak ngah saje nak tukar name.. since dah jd makcik.. kene lah mengaku yg kite nie bertambah tua.. kalau kat belah tg karang lak.. mak ngah dah jd mbah.. iaitu nenek.. asal usul keturunan dan pangkat nie dijaga betul oleh mak mertue.. jd kalau org tu dah tua... tp dlm pangkat die adalah cicit pada mak kite.. automatik kite nie nenek kepada cucu tu walaupun kite nie muda remaja... kelakar kan...

even kalau sepupu pun.. anak kepada adik beradik yg tua.. setiap mereka di panggil kakak atau abang oleh anak kepada adik beradik yg dibawah nyer.. tak kire lah sepupu tu lagi muda dari die...

lain pulak kat belah meru... kami still tak tau pangkat sedara tu (kalau yg terdekat kami tau lah) .. either die nie kakak, abang, makcik, pakcik, nenek, atok, buyut dll.. kalau die agak tue.. kami panggil makcik/pakcik @ nenek/atok.. kalau die nie muda.. kami panggil kakak/abang.. kalau ikut cara nie pun mak ngah rase tak ade salah nyer.. masih lagi berkonsep " yang tua dihormati dan yg muda dikasihi" (eh betul ke kata2 nie)... pangkat nie tak berapa ditekankan kalau disebelah meru...

walau ape pun keadaan kat meru dan tg karang.. mak ngah masih lagi hormat kepada org tua.. menyayangi org yang lagi muda.. dan berkasih dengan org yang sebaya.. dan yg penting jgn carik musuh.. unless ade org yg sengaja nak bermusuh..

esok bile dah ade generasi baru dr mak ngah... mak ngah lagi suka kalau anak tu didik dgn pengetahuan tentang pangkat kedudukan dalam kuarge nie.. mak ngah nak kekalkan konsep org tg karang.. bukan tak suka dgn konsep org meru.. tp tak salah kalau amalkan yang baik.. dgn cara ni jugak.. secara automatiknyer meninggikan taraf kedudukan seseorang tu dlm kuarge..

agak nyer bahasa mak ngah kali nie lebih sopan dan berbahasa kamus dewan gitu... hihihihi....

2 komen:

Ummu Jannah berkata...

ha ah la.. mak ngah tulis entry tu dengan kamus dewan bahasa ke.. kena cakap baku nih..

cik jijah berkata...

amboii.. skema kan mak ngah kan? hehehheee... sebenarnya itulah bunyi orang yang matang bercakap.. kan dila kan? syabbbbas bete!!