Ahad, November 29

Selamat Hari Raya AidilAdha

27hb November 2009 bersamaan 10 Zulhijjah 1430 seluruh umat islam menyambut Hari Raya AidilAdha iaitu raye yg diraikan dengan ibadah korban... mak ngah rase raye aji kali nie lah paling meriah... tahun2 yg lepas sambutan biase je..

pg raye... pak ngah dah g surau nak g solat raye... tinggal lah mak ngah sorang kemas rumah bagai... pastu siap2 g umah mertua... ade lembu kene tambat kat dpn umah tuk disembelih... ni lah 1st time mak ngah tgk lembu kene sembelih..

memula lembu tu refuse nak kene sembelih.. mule lah die nak lari.. nak mengejar org kat sekeliling die.. tp pastu die dah penat struggle nak lepaskan diri.. seakan2 die berserah je nak dikorban kan.. mule diam.. dan senang je dijatuhkan tuk disembelih.. pastu saat nafas terakhir... lembu tu ade kuarkan bunyi yg agak kuat... agak nyer die mengucap kot.. sian kat die.. tp nak wat cemane.. dah itu ketentuan nyer..

pastu.. hbs sesi memotong lembu.. ptg nyer lps solat jumaat.. mak ngah bertolak g balik meru... raye kat meru lak... meriah raye kat meru.. mak siap buat kuih raye.. ade kek.. nasi impit.. kuah kacang ngan lodeh pun ade.. mcm raye pose plak.. adik beradik yg lain pun ade.. mmg best lah.. mlm nyer kami amik gmb sekeluarga kat kedai gmb.. plan amik gmb mase raya pose.. tp di postponed ke ari raye aji... best best..

mak ngah berdoa.. semoga mak ngah dikurniakan kesihatan yg baik tuk beraya lagi tuk tahun2 yg akan dtg dgn kuarga tercinta dan suami tersayang.... InsyaAllah...

ni lah hero pd ari tu... my hero... hemmmm (sambil menongkat dagu)


tukang pegang lembu..




saat-saat lembu nak dijatuhkan


sian mangsa keadaan nie..



diba nie menyorok pulak... die sebenarnyer risau.. kot2 lembu tu terlepas


muka kerisauan.. hihihi



2 komen:

cik jijah berkata...

hehehe.. cute diba.. tapi sepatutnya dah biasa kan.. hari2 tgk lembu.. hehheheee

Ummu Jannah berkata...

alolo ummi baru bace la entry nih.. wah mmg hero la pak ngah.. thn depan tolong pegang unta plak nak sembelih.. cuba tgk jd hero lg tak.. hehehe..